Polykristallina solceller – allt du behöver veta

Polykristallina solceller står tillsammans med de monokristallina solcellerna för ca 95% av den totala svenska marknaden. Övriga solcellstyper i Sverige är tunnfilmssolceller som har en ytterst liten del av den svenska marknaden. Alla solcellstyper skiljer sig åt vad gäller bland annat kostnad, utseende och böjbarhet. En annan stor faktor som skiljer solcellstyperna åt är verkningsgraden av hur effektiva de olika solcellerna är.

 

Polykristallina solceller, ett billigt och bra val

För många kunder som är intresserade av att installera solceller så kan ofta priset vara avgörande när man väljer produkt. Finns det gott om plats på taket där solpanelerna ska placeras så kan det även vara värt att välja billigare moduler som har lägre verkningsgrad. Det är även här som polykristallina solceller är ett mycket bra alternativ att välja.

Polykristallina solceller baseras även de på kisel och innehåller också rektangulära solceller. Till skillnad från de monokristallina solcellerna som enbart tillverkas från en och samma kiselkristall så tillverkas polykristallina solceller istället från flera olika kiselkristaller.

De som även skiljer dessa solceller åt är att polykristallina solceller oftast är blå till färgen. Det är även vanligt att andra färger finns att välja mellan men då kan även verkningsgraden vara sämre. Verkningsgraden för polykristallina solceller i originalfärgen blå är ca 15 – 17 %. Då verkningsgraden är lägre hos de polykristallina solcellerna i jämförelse med de monokristallina solcellerna så är även priset som sagt även lägre.

 

Flera solceller ger mera energiproduktion

Här ska även tilläggas att även om priset är lägre så kan de ändå vara ett bättre köp än dyrare varianter av monokristallina produkter. Hur många solceller som kan installeras på taket är en av dessa anledningar. Om flera polykristallina solceller kan installeras trots att verkningsgraden är lägre än hos de monokristallina solcellerna så kan i många fall ännu mera energi produceras än om taket skulle ha ett mindre antal monokristallina solceller.

Här behöver det som alltid även räknas in hur mycket pengar man är beredd att lägga på sin solcellsanläggning samt hur optimerat hustaket är för att kunna mottaga solens strålar.

För stora markinstallationer och stora solcellsparker så är det i stort sett alltid mera lönsamt att välja polykristallina solceller. Även här så behöver man också beräkna anläggningens storlek, hur optimerad ytan är i förhållande till solen (ev. skugga eller skymd) samt vilken lutning som är bäst för att få ut maximal effekt.

 

Jämför företag och offerter

Det absolut bästa som du kan göra här om du är det minsta tveksam eller om du har andra frågor eller funderingar, är att kontakta en certifierad installatör av solcellsanläggningar. Vi bruka ofta påminna om vikten av att vända sig flera olika aktörer. Genom att vända dig till flera olika aktörer så får du experthjälp från flera olika håll. Du kan även begära in en offert från varje enskilt företag. Genom att jämföra företagens offerter så får du än bättre möjligheter att spara gott om pengar på din solcellsanläggning. Ett tips är att besöka svensksolenergi.se där de har en lista på installatörer och andra leverantörer.Även om du behöver en certifierad installatör för att installera din solcellsanläggning så kan du alltid spara pengar genom att köpa dina egna polykristallina solcellspaneler, optimerare, växelriktare, batteri m.m, även här så rekommenderar vi dig alltid att jämföra produkter och priser hos flera olika återförsäljare innan du bestämmer dig för det du ska köpa.