Växelriktare för solceller
En växelriktare ses ofta som själva huvudkomponenten eller som hjärtat i en bra solcellsanläggning. En växelriktare för solceller har främst som uppgift att omvandla den likström som solcellerna producerar till ren växelström och som sedan ska användas i hushållet. Ditt val av växelriktare (även kallat inverter) är också mycket viktigt för att din solcellsanläggning skall prestera på bästa möjligt sätt. Tester har gjorts som visar att i stort sett alla växelriktare på den svenska marknaden är av allra högsta kvalité. Generellt sett så är alla växelriktare för solceller väldigt effektiva och där elen som produceras också är riktigt bra.
Verkningsgrad för växelriktare
När den svenska Energimyndigheten tidigare jämförde flera växelriktare för solceller så visade det sig att samtliga jämförda produkter låg på en så hög verkningsgrad som 93%-95%. Som kund så kan du välja din egen växelriktare eller låta din solcellsinstallatör välja åt dig. Om du känner dig bekväm och säker med att välja växelriktare själv och även vill jämföra verkningsgraden hos de olika tillverkarna är det bra att känna till att verkningsgraden mäts upp vid tre olika spänningar från solcellsmodulerna. Det finns dock inget externt något krav eller kontroll på vid vilken spänning som tillverkarna ska ange själva verkningsgraden. Detta gör att de flesta tillverkare troligtvis också väljer det allra fördelaktigaste alternativet för just deras växelriktare.
Något som blir allt vanligare som ett tillval till solcellssystem är så kallade optimerare. Dessa optimerare är elektroniska komponenter som gör att din solcellsanläggning blir mindre skuggkänslig. Optimerarna bidrar även till ökade övervakningsmöjligheter av hela den elproduktion som sker. En växelriktare reglerar även strömmen i en sträng (tex. som i en seriekoppling) och reglerar sedan detta för alla paneler i solcellsanläggningen. Med sträng så innebär det även att alla paneler i anläggningen också producerar maximalt lika mycket som den svagaste panelen i strängen. Detta innebär i teorin att om du har 20st olika paneler och där 19st prodcerar tex. 80% men där 1 av dina 20 paneler hamnar i skugga så att den enbart producerar 50% så kommer övriga paneler i anläggningen också enbart att producera 50%.
Fördelen annars med att använda optimerare är att man har möjlighet att styra olika grupper av solcellsmoduler och helt oberoende av varandra. Detta innebär att alla solpaneler kan producera el var för sig där en tex. kan producera 50%, en annan 75%, en tredje 80% osv.
Flera optimerare är bäst när delar av solcellsanläggningen ligger i skugga. Du har även stor nytta av flera optimerare när solcellsmodulerna är monterade i helt olika väderstreck.
Annat att också tänka på är att hur stor växelriktare du har även påverkar hur stort solcellssystem du kan ha. Om du exempelvis väljer en aning svagare växelriktare på tre kilowatt så kan det fungera bra där och då. Om du senare kommer på att du skulle vilja ha fler solcellsmoduler så kan du inte bara bygga på dessa utan att först se till att växelriktaren klarar det. Här är alternativet att uppgradera sig till en större och starkare växelriktare.
Om mikroväxelriktare
Ett ytterligare alternativ som relativt nyutvecklad sådan är mikroväxelriktare. Med en mikroväxelriktare så sitter det en växelriktare varje solcellsmodul. Detta är en fördel om du senare skulle vilja bygga ut din solcellsanläggning. En ytterligare fördel att du minskar risken för att systemet skulle ligga i skugga och på så vis eventuellt störa hela solcellssystemet, så som annars kan ske med en central växelriktare.
Priser på bra växelriktare
Några välkända märken på marknaden är Huawei, SMA och Solaredge för att bara nämna några. Priser kan variera stort beroende på märke, modell och återförsäljare. Några riktigt bra växelriktare på marknaden just nu och där man får mycket för pengarna är tex. Huaweis prisbelönta modell SUN2000-M0 3 kW, pris ca 14 385 kr. Andra bra växelriktare är även Solaredge modell 2k-33,3k, pris ca 7000 kr samt SMA:s modell Sunny Tripower 6.0, pris ca 15 100 kr. Moms tillkommer i alla exemplen nämnda. Vad gäller alla dessa märken och modeller så reglerar alla utom Solaredges modeller strömmen genom sträng, med en växelriktare från Solaredge så är istället en optimerare ett måste. Även om övriga modeller (förutom de från Solaredge) reglerar strömmen genom sträng så har man ändå.
Vad är MPPT för något?
MPPT är en förkortning för Maximum Power Point Tracker. MPPT är den senaste teknologin inom solcellsregulatorer. Det som är unikt med denna teknik är att den håller koll på både solcellspanelens spänning och batteriets spänning. Tekniken räknas sedan ut den punkt som är mest effektiv och anpassar sedan spänningen som den skickar till batteriet. Det har visat sig att en solcellsregulator där denna teknik används kan ge så mycket som upp till 40% snabbare laddning på upp till ca 80% av batteriets totala kapacitet. En solcellsregulator med MPPT är alltså en utmärkt investering om du vill ge din anläggning de absolut bästa möjligheterna att leverera mer ström.